تاریخ امروز:آوریل 20, 2024
نکاتی در مورد رژیم تخمدان پلی کیستیک

3 رژیم غذایی به‌عنوان رژیم تخمدان پلی کیستیک کدام است؟+ راهنمای بایدها و نبایدها

Rate this post

پژوهش های زیادی درمورد تأثیر رژیم تخمدان پلی کیستیک بر روند کنترل و بهبود این بیماری زنانه بسیار شایع انجام شده است. تیم سلامت بانوان مینت با تکیه بر همین مطالعات پزشکی، اپلیکیشن مینت را طراحی کرده است که هر زن بتواند در کنار نظارت اصولی بر چرخه قاعدگی و باروری خود، از یک رژیم غذایی متناسب با شرایطی که دارد بهره ببرد.

دانلود اپلیکیشن

کافی است با کلیک روی دکمه بالا و دانلود رایگان اپلیکیشن مینت، وارد برنامه شوید و بخش سایر خدمات زنان را برای دریافت رژیم غذایی و همچنین اطلاع از موارد دیگر باز کنید.

اطلاعات لازم در مورد رژیم غذایی در بخش سایر خدمات اپلیکیشن

اطلاعات لازم در مورد رژیم غذایی در بخش سایر خدمات اپلیکیشن

سندرم تخمدان پلی کیستیک PCOS از جمله بیماری های زنانه شایع است که از بین 10 زن، یک نفر آن را در سنین باروری تجربه می کند. باید اضافه کنیم که این سندرم باعث بروز مشکلات جدی دیگری برای سلامتی فرد می شود که مهم ترین آنها دیابت، مشکلات قلبی عروقی، افسردگی و افزایش خطر سرطان اندومتر (رحم) و درنهایت احتمال ناباروری زن است.

رژیم تخمدان پلی کیستیک چه تأثیری دارد؟

دو روش اولیه به عنوان رژیم غذایی تخمدان پلی کیستیک به شمار می روند که با رعایت یکی از آن دو میتوان از تأثیر این بیماری کم کرد. این دو روش اولیه، مدیریت وزن ( رژیم های لاغری) و مقاومت و تولید انسولین هستند. در این مقاله قصد داریم در مورد رژیم مخصوص تخمدان پلی کیستیک بیشتر برای شما بنویسیم.

درمورد نقش انسولین باید اضافه کنیم که این ماده تأثیر بسیار مهمی در بیماری دارد. بنابراین مدیریت سطح این ماده در زمان ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از بهترین اقدامات برای مدیریت مشکل است.

جالب است بدانید که بسیاری از زنان مبتلا به این سندرم مقاومت انسولین دارند. درواقع بیش از 50% این افراد با مشکلاتی مثل دیابت و عوارض پیش از آن تا قبل از 40 سالگی درگیر هستند. ناگفته نماند که دیابت مستقیما با چگونگی عملکرد بدن درمورد انسولین ارتباط دارد.

بااین اوصاف رعایت رژیم مورد نظر که شامل تأمین مواد مغذی بدن، حفظ تناسب اندام  و بهبود سطح انسولین مناسب باشد، زندگی را برای افراد مبتلا به PCOS خوشایند میکند.

رژیم غذایی مناسب تخمدان پلی کیستیک

بنابر مطالعات انجام شده، هرآنچه که فرد مبتلا برای رژیم غذایی خود درنظر می گیرد، اثر چشمگیری بر سندرم می گذارد. همچنین باید اضافه کنیم که به تازگی رژیم غذایی تخمدان پلی کیستیک مشخص و خاصی تعیین نشده است.

اگرچه یک دسته بندی مشخص از غذاهای مفید به عنوان رژیم غذایی برای تخمدان پلی کیستیک در نظر گرفته شده که تأثیر مثبتی بر مدیریت وضعیت دارد. از طرف دیگر، غذاهایی هم مشخص شده که نباید در رژیم تخمدان پلی کیستیک آنها را اضافه کرد.

سه رژیم مخصوص تخمدان پلی کیستیک کدام اند؟

با رعایت یکی از سه رژیم غذایی زیر میتوان علائم سندرم را به روش بهتری کنترل کرد:

رژیم غذایی با شاخص گلیسمی پایین

بدن، غذاهایی با شاخص قند خونی پایین را خیلی کندتر هضم میکند که این یعنی زمینه برای افزایش سطح انسولین در مقایسه با غذاهای دیگری مثل کربوهیدرات ها، فراهم نمی شود.

در رژیم غذایی خود از نقش مهم مغزهای خوراکی غافل نمانید.

در رژیم غذایی خود از نقش مهم مغزهای خوراکی غافل نمانید.

غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین شامل انواع غلات، حبوبات، مغزهای خوراکی، دانه های گیاهی، میوه ها، سبزیجات نشاسته ای و سایر غذاهای فرآوری نشده کم کربوهیدرات می شوند. بنابراین رعایت رژیم کم کربوهیدرات میتواند انتخاب مناسبی به عنوان رژیم تخمدان پلی کیستیک باشد.

رژیم ضدالتهابی

همه انواع توت ها، ماهی های چرب، سبزبرگ ها و روغن زیتون خالص تصفیه نشده ممکن است نقشی در کاهش علائم التهابی مثل خستگی داشته باشند.

رژیم لاغری دش Dash

پزشک یا کارشناس تغذیه عموما نوعی رژیم غذایی معروف به رژیم توقف فشار خون DASH را برای کاهش خطر یا اثرات بیماری های قلبی توصیه میکند. این رژیم احتمالا به فرد کمک میکند تا علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک را هم بهتر مدیریت کند.

رژیم دش یک رژیم غذایی مبتنی بر مصرف ماهی، گوشت پرندگان و ماکیان، میوه و سبزی ها، غلات و لبنیات کم چرب است. در رژیم تخمدان پلی کیستیک مبتنی بر رژیم دش مصرف هرگونه غذای خیلی شیرین یا خیلی چرب ( چربی اشباع) ممنوع است.

در مطالعات انجام شده در سال 2015 مشخص شد که زنان مبتلا به چاقی که به مدت 8 هفته رژیم غذایی دش را دنبال میکردند، شاهد کاهش مقاومت انسولین و چربی شکم بودند. این تغییر در مقایسه با آن دسته از زنانی بود که همین رژیم را دنبال نمی کردند.

رژیم غذایی PCOS شامل کدام مواد غذایی می شود؟

اگر قصد دارید یک رژیم غذایی سالم را دنبال کنید مواد غذایی زیر را در فهرست رژیم غذایی سندرم تخمدان پلی کیستیک بگنجانید:

  • غذاهای ارگانیک فرآوری نشده
  • غذاهای پرفیبر ( همچنین رژیم فیبر را توصیه میکنیم)
  • ماهی چرب ( سالمون، تن، ساردین و ماهی خال مخالی که نوعی از ماهی تن است)
  • سبزبرگ های تیره مثل اسفناج و برگ چغندر
  • میوه های قرمز تیره ( انگور بنفش، انواع توت های قرمز و گیلاس و آلبالو)
انواع میوه های قرمز در رژیم های پرفیبر را فراموش نکنید.

انواع میوه های قرمز در رژیم های پرفیبر را فراموش نکنید.

  • کلم بروکلی و گل کلم
  • حبوبات خشک ( عدس، لپه، لوبیا)
  • روغن های گیاهی سالم ( روغن زیتون، روغن آووکادو و نارگیل)
  • مغزهای خوراکی ( گردو، بادام و پسته)
  • شکلات تلخ ( به میزات متعادل مصرف شود)
  • ادویه ها ( زردچوبه، دارچین)

نبایدها در رژیم برای تخمدان پلی کیستیک

اگر با سندرم تخمدان پلی کیستیک دست و پنجه نرم می کنید نباید در رژیم غذایی خود مواد غذایی زیر را بگنجانید:

  • کربوهیدرات های تصفیه شده ( انواع نان سفید مثل لواش و بربری، شیرینی ها)
  • غذاهای سرخ شده ( انواع فست فود و سوخاری)
  • نوشیدنی های پرشیرین و گازدار ( نوشابه ها، آب گازدار و نوشیدنی های انرژی زا)
  • گوشت فرآوری شده ( هات داگ، انواع سوسیس)
  • روغن جامد
  • گوشت قرمز ( استیک، همبرگر)

نتایج پژوهش ها در مورد انواع رژیم PCOS

هریک از انواع رژیم تخمدان پلی کیستیک شامل تفاوت های ظریفی می شود که در نتیجه یک سری بررسی های علمی مشخص شده است.

افرادی که رژیم مبتنی بر چربی های تک غیراشباع را دنبال میکنند در مقایسه با رژیم غذایی با چربی اشباع کاهش وزن بیشتری دارند؛ رژیم ضدالتهابی که اساس آن مصرف چربی های گیاهی مثل روغن زیتون و روغن های گیاهی است از جمله این نوع رژیم ها به شمار می رود.

آن دسته از افرادی که رژیم مخصوص تخمدان پلی کیستیک آنها مبتنی بر یک رژیم کم کربوهیدرات یا با شاخص قندخونی پایین است، شاهد بهبود سوخت و ساز انسولین و کاهش سطح کلسترول خون خود هستند. این گروه از افراد با رعایت چنین رژیم غذایی تجربه بهتری از یک زندگی باکیفیت با چرخه قاعدگی منظم دارند.

به طور کلی در مطالعات انجام شده مشخص شد که زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک اگر کاهش وزن داشته باشند نتیجه بهتری در روند مدیریت بیماری خواهند گرفت. این نتیجه مثبت ارتباطی با نوع رژیم انتخابی آنها ندارد بلکه فقط رعایت رژیم تخمدان پلی کیستیک است که اهمیت دارد.

سخن ما با شما

سندرم تخمدان پلی کیستیک از جمله شایع ترین بیماری های زنان است که بسیاری از زنان در سنین باروری ( 25-40 سالگی) دچار آن می شوند. این بیماری همیشگی نیست و میتوان با رعایت چند نکته و اصل ساده، نسبت به تشخیص، پیشگیری و کنترل آن اقدام کرد.

رعایت یک رژیم غذایی مناسب به عنوان رژیم تخمدان پلی کیستیک از جمله همین نکات و اصول است که پایبندی به آن کمک میکند تا علائم بیماری کمتر و موقعیت کنترل شود.

منبع: medicalnewstoday

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *