تاریخ امروز:مارس 26, 2023
پرخوری عصبی

دلایل پرخوری عصبی و راهنمای جلوگیری از آن

2.5/5 - (2 امتیاز)

در حالی که خوردن غذا در زمان‌هایی که استرس دارید یا عصبی هستید یک واکنش طبیعی است، غذا خوردن بیش از اندازه و پرخوری منظم می‌تواند بر سلامت شما تأثیر منفی بگذارد و سطح استرس و اضطراب شما را افزایش دهد. افرادی که درگیر پرخوری عصبی هستند برای فرار از احساسات ناخوشایندی که تجربه می‌کنند، به غذا خوردن روی می‌آورند. بیشتر این افراد پس از خوردن غذا احساس بدی نسبت به خود پیدا می‌کنند و این بر اضطراب آن‌ها می‌افزاید.

راه‌های جلوگیری از پرخوری عصبی

  1. دلیل پرخوری را پیدا کنید

یکی از مفیدترین راه‌ها برای جلوگیری از پرخوری این است که در وهله اول بفهمیم چرا این اتفاق می‌افتد. دلایل زیادی وجود دارد که باعث می‌شود یک فرد به پرخوری روی بیاورد، از جمله استرس، ناراحتی، و حتی بی‌حوصلگی. اگر متوجه شدید که خیلی مکرر غذا می‌خورید یا در یک وعده مقدار غذای زیادی می‌خورید، به این فکر کنید که دلیل آن چیست. آیا به دلیل گرسنگی و نیاز به غذا غذا می خورید؟ یا دلیل دیگری وجود دارد؟ قبل از غذا خوردن، به احساسات خود، مانند استرس، بی‌حوصلگی، تنهایی یا اضطراب توجه کنید.

این کار می‌تواند به شما کمک کند در آینده از پرخوری جلوگیری کنید. از تفاوت‌های فاحش بین غذا خوردن به دلیل گرسنگی و پرخوری عصبی این است که در حالت اول نوع غذایی که میخواهید بخورید خیلی مهم نیست، پس از سیر شدن دست از غذا خوردن می‌کشید و احساس گناه هم ندارید. در پرخوری عصبی تنها غذا یا خوراکی خاصی مد نظر شماست و میل به چیزهای دیگر ندارید، بیش از اندازه غذا می‌خورید و بعد از اتمام غذا احساس گناه به سراغ شما می‌آید.

با این حال، مبارزه با پرخوری آسان نیست، و ممکن است لازم باشد از یک متخصص کمک بگیرید. به خصوص اگر این یک اتفاق رایج باشد.

دلایل پرخوری عصبی

دلایل پرخوری عصبی

  1. خوراکی‌ها را در دسترس قرار ندهید

اگرچه داشتن یک شیشه کوکی یا کاسه‌ی آب نبات رنگارنگ روی پیشخوان ممکن است به جذابیت بصری آشپزخانه شما بیافزاید، اما ممکن است منجر به پرخوری شود. دیدن غذاهای وسوسه‌انگیز می‌تواند شما را به سمت مدام غذا خوردن و پرخوری بکشاند، حتی در زمان‌هایی که گرسنه نیستید. به همین دلیل، بهتر است غذاهای وسوسه‌انگیز، از جمله شیرینی‌ها، چیپس، و کلوچه‌ها را دور از چشم خود نگه دارید.

  1. یک برنامه غذایی سالم داشته باشید و آن را حفظ کنید

اگر به خوردن سه وعده غذایی در روز عادت دارید، سعی کنید این برنامه را حفظ کنید. تعداد وعده‌ها را افزایش ندهید حتی اگر در خانه هستید و امکان اضافه کردن چند میان وعده در روز به برنامه غذایی‌تان وجود دارد. مدام برنامه غذایی‌تان را تغییر ندهید و سعی کنید در زمان‌های مشخصی غذا بخورید.

  1. از آن طرف بام نیفتید!

یکی از مهم ترین قوانین تغذیه‌ای که برای جلوگیری از پرخوری عصبی باید رعایت کنید این است که بدن خود را از غذا محروم نکنید. اغلب اوقات، محدودیت بیش از حد در مصرف غذا، یا مصرف کالری بسیار کم می‌تواند منجر به مصرف غذاهای پرکالری و پرخوری شود. غذا نخوردن و گرسنگی کشیدن هرگز ایده خوبی نیست. نباید از یک رژیم لاغری بسیار محدود و سختگیرانه پیروی کنید یا خود را از غذا محروم کنید، به خصوص در مواقع استرس زا. تحقیقات نشان داده است که رژیم غذایی سختگیرانه نه تنها برای کاهش وزن طولانی مدت بی تاثیر است، بلکه می تواند به سلامت جسمی و روحی شما آسیب برساند و سطح استرس شما را افزایش دهد.

  1. آب فراوان بنوشید

به اندازه کافی آب خوردن برای سلامت بدن مهم است و می‎تواند به شما در جلوگیری از پرخوری عصبی کمک کند. تحقیقات ثابت کرده بین کم آبی شدید و افزایش خطر چاقی ارتباط وجود دارد. به علاوه، کم آبی بدن می‌تواند منجر به تغییر در خلق و خو و کاهش سطح انرژی شود که این بر عادات غذایی شما تأثیر گذار خواهد بود.

برای اینکه عادت کنید آب بیشتری بنوشید، چند تکه میوه تازه را به آب خود اضافه کنید تا طعم داشته باشد. این کار ممکن است به شما کمک کند در طول روز آب بیشتری بنوشید بدون اینکه مقدار قابل توجهی شکر یا کالری به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

  1. سر خودتان را گرم کنید

هنگامی که به طور ناگهانی وقت آزاد زیادی برای خود پیدا می کنید یا حوصله‌تان سر می‌رود احتمال اینکه به خوردن غذا و خوراکی روی بیاورید بیشتر است. برای جلوگیری از پرخوری عصبی برای زمانی که بی حوصله‌اید و یا حوصله‌تان سر رفته، بهتر است از آن وقت فراغت استفاده‌ی مناسب بکنید. می‌توانید به کارهای عقب افتاده رسیدگی کنید، به دنبال یک مهارت جدید بروید، خودتان را با کارهای خانه مشغول کنید، یا سراغ سرگرمی‌های محبوبتان بروید. با یادگیری یک مهارت جدید، و انجام کارهای مفید احساس موفقیت بیشتری می‎کنید و حس بهتری خواهید داشت.

  1. از ظروف کوچک استفاده کنید

در ظرف اصلی غذا، غذا نخورید. کمی غذا برای خودتان در ظرف کوچکتر بکشید. ظرف بزرگ بستنی را از یخچال برندارید و بستنی نخورید. کمی از آن را در ظرفی جدا بریزید. این کار به شما کمک می‌کند مقدار کمتری بخورید و بر میزان غذایی که می‎خورید کنترل بیشتری داشته باشید.

  1. به سلامت خود فکر کنید

وقتی عصبی و نگران هستید و یا اضطراب دارید، بیشتر از همیشه باید سلامت کلی خود را در نظر داشته باشید. خوردن غذاهای مغذی و مفید تنها بخشی از حفظ سلامت و شادی شماست.

اینکه نسبت به خودتان مهربان باشید و تنها تلاش کنید با شرایط موجود بهترین تصمیم را بگیرید، از هرچیزی مهم‌تر است. سلامت روان شما چیزی‌ست که بیش از هر راه حلی پرخوری عصبی را شکست می‌دهد. اگر با مسائلی مانند احساس ناامنی، دوست نداشتن بدن خود، اضطراب، و … دست و پنجه نرم می‌کنید، زمان آن رسیده که ارتباط بهتری با خودتان بسازید و به فکر سلامت جسم و روان خود باشید. محدود کردن و سخت گرفتن به خودتان، بیش از اندازه ورزش کردن، رژیم گرفتن، خود را با دیگران مقایسه کردن، و تمرکز بر نقاط ضعفتان نه تنها به دردتان نمی‌خورد، بلکه فقط اوضاع را بدتر خواهد کرد.

جمع بندی پرحوری عصبی

پرخوری عصبی علاوه بر اینکه باعث افزایش وزن و چاقی می‌شود، از لحاظ روانی نیز بسیار آزاردهنده است. با پرخوری عصبی فرد احساسات منفی را به طور مقطعی از خودش دور می‌کند، اما همین کار باعث می‌شود با اضطراب و حالات روحی بدتری مواجه شود. برای جلوگیری از پرخوری عصبی به سلامت روانتان بپردازید، غذاها و خوراکی‎های رنگارنگ را جلوی چشمتان قرار ندهید، برنامه غذایی منظم داشته باشید، آب فراوان بنوشید، و به خودتان سخت نگیرید.

منبع: healthline

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *